Sad to say goodbye

Nick purchased the house in November, 2007. It had most of its original features still intact which ticked all the boxes.

Here are some images of the house that Nick took when he was waiting to hear if his offer had been accepted. The previous owner had lived there for most of her life, the house having been last modernised sometime in the 1950’s, most evident in the pastel pink and blue kitchen and bathroom.

You can see from the images it needed a lot of work including new mains sewerage, treatment for rising damp and woodworm infestation. The top floor of the house had no electricity. The workshop in the back garden was original to the house but had large holes in the roof.

The carpets were ripped up to reveal wide, almost untouched 6″ floorboards, the original doors and cupboards were hidden under layers of plywood. Beneath the accumulation of wallpaper and thick varnish was the original match boarding in the dining room.

No photographs were taken of the sitting room, once the room had been skimmed and decorated which looked like this…

IMG_0980

Then this…

IMG_0014

The fire surround propped up was an ebay find (we buy A LOT from ebay), we bought this and another one from a similar property in Sevenoaks for £20 and a smaller one f0r 99p.

At this point we had no car so we carried them on the train and then walked up from High Brooms station with them on our backs, it was a bit like being in stocks, I am sure we looked quite odd!

This was the sitting room in its final state.

IMG_3968

IMG_3960

IMG_4748IMG_4651

The dining room went from having 1950’s patterned carpet, boarded over doors and cupboards and layers of yellowed white gloss paint…

buildings 006

IMG_4652

The view from the dining room and kitchen started to change as new fencing and garden was added and the brick shed transformed into a studio space. The outside courtyard had  concrete paths which we replaced with gravel and eventually painted the new fence a dark drainpipe grey.

IMG_0302IMG_2428

The render outside of the kitchen was blown, so it was chipped off and re-rendered.

The shed originally had one door on the side, but we added two wooden casement windows to let in more light, a Velux in the ceiling and then opened it up at the front with some glazed pitch pine hospital doors salvaged from a hospital in Yorkshire, (eBay again).

IMG_1293

IMG_0051IMG_0059IMG_0062IMG_0060

IMG_2431

IMG_2427

At the end of the garden you can see the other fire place surround we bought that I mentioned earlier. Later we planted more climbers to the side fence and a Boston Ivy to disguise the huge wall that was built after the original brick wall was demolished to build a row of terraces on Castle Street.

IMG_2557

IMG_2433

_MG_4722

IMG_3221

View from the end of the garden towards the house.

buildings 009

The original kitchen and bathroom were removed and the dropped ceiling removed to reveal two more ceilings underneath. After these were taken down it exposed a higher ceiling which made our kitchen seem more spacious.

Here is how the kitchen looked post renovation…unfortunately there are no images of it as a work in progress. Two new wooden casements were installed and new floor boards to match the rest of the house, and completely re-plastered and probably one of the smallest Plain English kitchens ever made! The worktops are iroko and cupboards were painted in Farrow and Ball ‘Blue Gray’. 

The kitchen was the one thing we splashed out on, knowing it would be where we spent most of our time.

IMG_4746

The main bedroom looked out towards Pennington Park and was again stripped back completely before decorating. In both second floor bedrooms the fireplaces had lost their mantle and were boarded up, so we uncovered them and made mantles for both. The fireplaces had lovely patterned detailed around the edges. So from this…

buildings 046

To this…

Screen Shot 2016-08-02 at 20.42.57

IMG_4756

The bed is French, turn of the century, chest of drawers from a local charity shop and green resin lamp from Marianna Kennedy. After a few different colours we settled on walls  in ‘French Gray’.

The bedroom opposite became the bathroom. The centrepiece being the roll top bath framed by the sash window. The bath was luxury! I am definitely missing it now, you could really sink in to it and on any moonlit evenings or when it was snowing I loved having the window open and being in a hot bath. From this…

buildings 047buildings 049

To this…

Screen Shot 2016-08-02 at 20.43.28

IMG_4750

The tiny front garden was planted out with ferns, gillenia, epimediums, geraniums, woodland sedges and astrantias. Climbing up the house was Mme. Alfred Carriere and white wisteria. Later we added to the planting some ‘Annabelle’ hydrangeas, their huge pom-pom flower heads got quite a few comments from passersby.

IMG_2434IMG_2435

The house was finally finished and then we decided to move. A house nearby with a bigger garden came up and two weeks later our terrace house had sold and we were moving…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s